Fii prietenul senzaţiilor tale!

Fiind prezent faţǎ de senzaţiile tale, ai mai mult control, decât crezi, asupra felului în care ele te afecteazǎ.

Este important sǎ înveţi sǎ le cunoşti, sǎ-ţi simţi senzaţiile, sǎ fii atent la ele şi sǎ încetezi sǎ gândeşti despre ele, sǎ le evaluezi.Transformǎ senzaţiile în noi imagini, intuiţii sau sentimente şi redu astfel, puterea lor de a te limita sau de a te descuraja.

De exemplu: ce înseamnǎ “a fi somnoros?” – observǎ, cu atenţie, ca martor al propriei fiinţe, cum pleoapele îţi devin grele şi concentrarea ţi se estompeazǎ.”  Observǎ, ca martor, cum îţi percepi propria respiraţie, iar celelalte senzaţii interioare, percepţiile devin tot mai nefocalizate, mai neclare.

Ma uit la mine şi observ aceste schimbǎri, care mǎ fac sǎ-mi dau seama cǎ sunt din ce în ce mai vigilentǎ şi prezentǎ în timp. Asta înseamnǎ eu cǎ pot sǎ mǎ detaşez de modul cum interpretez, în minte, eticheta “sunt somnoroasǎ”.

Incearcǎ şi tu sǎ înţelegi ce este, de fapt, în spatele etichetei pe care o pui unor stǎri: “sunt obosit/ǎ”, “sunt trist/ǎ”. Observǎ ce senzatii îţi vin în corp. Indreaptǎ-ţi atenţia spre ele, constant,  uşor şi dǎ-i voie corpului tǎu sǎ se relaxeze. Uitǎ-te, ca martor la reactia acelui corpului, fǎrǎ sǎ evaluezi, doar contempli. Observǎ cum mintea ta gânditoare vrea sǎ descrie senzaţia, cuvintele pe care le foloseşti pentru a ţi-o descrie ţie insuţi. Lasǎ la o parte cuvintele şi încearcǎ sǎ trǎieşti senzaţiile aşa cum vin ele.

Imagineazǎ-ţi cǎ simti senzaţia respectiv pentru prima datǎ. Priveşte-o, aşa cum face un biolog într-o pǎdure tropical, care a descoperit o floare pe care nu a mai vǎzut-o niciodatǎ. O studiazǎ cu atenţie dar nu o poate numi. Ii studiazǎ caracteristicile unice: culoarea, forma, felul în care sunt aranjate petalele,…numǎrul de ramuri de pe tulpinǎ….etc.

Priveşte în acelaşi mod senzaţia pe care ai ales-o. Fii concentrat şi receptiv în acelaşi timp şi observǎ ce se întâmplǎ. Se schimbǎ senzatia? Constaţi vreo schimbare în starea ta general?…

…oboseala existǎ dar este suportabilǎ şi simţi cǎ mai ai resurse, poţi sǎ o depǎşeşti, acum sau dacǎ îţi dai un scurt rǎgaz…durerea existǎ, dar e mai puţin presantǎ şi îţi dǎ starea de încredere cǎ poţi sǎ schimbi ceva…

Ce se întâmplǎ, de fapt? Corpul tǎu extrem de inteligent îţi aratǎ cǎ trǎind în prezent, te poţi detaşa de poveştile spuse de EGO-ului tǎu. EGO-ul nu îşi poate imagina o experienţǎ nouǎ şi de aceea nu îşi poate imagina un viitor nou. EGO-ul  transformǎ tot ce trǎieşte, inclusiv simtul identitǎţii tale, în ceva vechi şi familiar şi nu îţi permite sǎ ai o relaţie nouǎ cu experienţa ta propriu-zisǎ şi imediatǎ.

Când eşti prezent şi nu priveşti viaţa prin filtrul EGO-ului tǎu, fiecare moment este mereu complet nou şi original.

 

Richard Moss – “Vindecarea începe în interior. Transformǎ-ţi viaţa prin puterea prezenţei”, Ed. Elena Francisc, 2011