Parcurgerea procesului complet de iertare presupune reducerea sau eliminarea:
– sentimentelor negative faţă de persoana respectivă şi dezvoltarea sentimentelor pozitive (de la stări reduse de simpatie, respect…până la iubire, grijă)
– a gândurilor negative faţă de persoana respectivă şi dezvoltarea gândurilor pozitive (orice fiinţă umană trebuie să fie respectată);
– comportamentele negative şi dezvoltarea comportamentelor pozitive.
IERTAREA ÎNSEAMNĂ să fii conştient că o dată ce te-ai implicat în acest proces, ai şi tu parte de beneficii.
IERTAREA NU ÎNSEAMNĂ…
Să uiţi ce s-a întâmplat…şi nici nu este sănătos. Iertarea va schimba doar felul în care te vei raporta faţă de acele amintiri.
Să cauţi scuze celui/celei care te-a rănit şi astfel să ajungi să te învinuieşti, să trăieşti zilnic aceeaşi poveste care te macină. Unii oameni cred că a ierta înseamnă să accepţi să fii din nou rănit, folosit sau abuzat. Iertarea înseamnă, de fapt, să recunoşti că ceea ce s-a întâmplat este un lucru rău şi nu mai trebuie să se repete.
Să devii calm. Dacă ai manifestări puternice de furie, iertarea nu înseamnă să rămâi calm, când îţi aminteşti de incidentul respectiv. Iertarea nu micşorează importanţa a ceea ce s-a întâmplat, ci doar modifică modul în care priveşti persoana, în contextul a ceea ce a făcut.
Că este pierdut dreptul de a-ţi face dreptate. Dorinta de dreptate este naturală şi este reglementată prin lege. Cu toate astea, măsurile legale pot să nu ajute întotdeauna la închiderea rănilor sentimentale, la stingerea mâniei. In schimb, iertarea, însotită de milă, poate să facă asta.
Iertarea falsă – care te îndeamnă doar să spui “Te iert” când , de fapt, vrei să te răzbuni, să tipi, să baţi…Unii, care doar spun cuvintele “Te iert” dar nu le şi simt, …urmăresc să îi manipuleze pe ceilalti, asigurându-şi un loc dominant, de putere.
Iertarea nu este reconciliere, este doar o etapă în procesul împăcării deoarece în cazul ultimei situaţii, procesul iertării are loc din partea tuturor celor implicaţi şi înseamnă câştigarea încrederii unuia în celălalt.